Nato Game Over 2012

Den 1 april 2012 organiserades en stor civil olydnadsaktion mot Natos högkvarter i Bryssel. Fredsgrupper från ett tiotal länder reste till Bryssel för att protestera mot världens största krigsklubb, och Ofog var där för att hjälpa till. 

 - Nato är världens största krigsorganisation och representerar på så sätt också världens största vansinne, sa Pelle Sunvisson i ett pressmeddelande från aktionen. 

"We do not want a missile defence shield, We do not want NATO soldiers in Libya or Afghanistan, We do not want dangerous, useless and illegal nuclear weapons"
Läs hela kampanjens pressmeddelande

Aktionen dag för dag 

Bussen gick från Sverige onsdagen den 28 mars. Nästa kväll kom bussen fram till Bryssel och deltagarna inkvarterades i sovsalar eller hemma hos fredsaktivister.

Under kvällen den 30 mars arrangerades ett möte med nätverken "European Antimilitarist Network" (där Ofog är medlem), för aktivister som är med och koordinerar krigsmotstånd i Europa.

Lördag 31 mars gick alla som ville delta i aktionen en ickevåldsutbildning på plats i Bryssel. Aktivisterna organiserade sig i så kallade "vängrupper" om runt 4-8 personer för att se efter varandra. På utbildningen talades bland annat om hur polisen i Belgien brukar agera och vad som kan göras för att aktionen ska vara säker och kännas trygg.

Söndag 1 april var det dags för den stora aktionen. På förmiddagen hölls en briefing för alla deltagare, följt av civil olydnadsaktioner och symboliska aktioner vid Natos högkvarter. Dagen gick lugnt till med över 800 deltagare och 483 arresterade aktivister. 26 svenska och 30 finländska fredsaktivister greps, men släpptes igen samma kväll.

På måndagen gavs debriefing och utvärdering, och på tisdagen gick bussen mot Sverige igen.