Demonstation mot Nato-övningen Trident Juncture 2015

Just nu pågår Natos viktigaste övning under 2015 och den största sedan Kalla Kriget. Övningen “Trident Juncture” sker i medelhavsområdet med 36000 soldater från 30 länder. Under övningen tränar militäralliansen sina krigsförmågor i så kallat “fullt spektrum”: trupper finns på land, i luften och på vattnet, specialstyrkor sätts in och militären övar allt från rymd- och cyberförsvar till kontroll av media. Sverige deltar i övningen med förband ur flygvapnet och marinen, samt med stabspersonal.

Under lördagen gick 2000 personer till Natobasen i Barbate i södra Spanien för att protestera mot övningen. Deltog gjorde aktivister från nätverket Ofog, som höll följande tal:

“Vi lever i en tid med stora utmaningar i form av konflikter klimatförändringar enorm ojämlikhet baserad på rasism sexism och fattigdom. Dessa utmaningar behöver vi hantera tillsammans och utan militär och våld. Nato och andra krigsallianser är inte lösningen nu och har heller aldrig varit det. Militär upprustning, stängda gränser och robotstyrda vapensystem är inte lösningen.

Vi är övertygade om att det är möjligt att lösa våra utmaningar på ett långsiktigt hållbart sätt utan ständig ekonomisk tillväxt och vinster. Det kräver att vi ställer om energiförsörjningssystem, öppnar gränser, fördelar rikedom och resurser och lägger ner militär produktion. Vi är här för att kämpa tillsammans med er mot militariseringen av våra samhällen tillsammans avskaffar vi militarismen.”

Läs mer:
Upprop för protester mot övningen: (engelska): https://www.wri-irg.org/node/24935
Hemsida för “Red Antimilitarista y Noviolenta de Andalucía” som ordnar protester (spanska): https://redantimilitarista.wordpress.com