Coulport (2004)

I augusti 2004 deltog aktivister från Ofog i aktioner mot kärnvapenbasen Coulport i Skottland.

Blockaden lockade hundratals aktivister från ett flertal länder. Trafiken in till basen hindrades helt eller delvis i nio timmar. 70 aktivister, varav fyra svenskar, greps för att fredligt ha blockerat ingångarna. 

- Vi stängde basen för att skapa en dag av förnuft. Dessa vansinniga massförstörelsevapen kan bara användas för massmord.
Johanna Larsson, en av de gripna svenskarna, om blockaden.

Natten till den 27 augusti tog sig Anna Sanne Göransson, Elin och Emmamalin Larsson från Ofog in på Faslanebasen vattenvägen. De tre svenska aktivisterna arresterades bara 15 meter från en av kärnvapenubåtarna. Anna Sanne Göransson målade ”Disarm” (Avrusta) på en byggnad bredvid kärnvapenubåten. De arresterades sedan av polis inne på basen och hölls i fem timmar i arrestlokaler inne på Faslane. 

- När jag plockades upp av en polisbåt var jag bara 15 meter från Trident-ubåten. Eftersom inbrytningsalarmet gick igång stoppades allt arbete på basen tillfälligt och för en kort stund gjordes världen lite tryggare. Vi gjorde aktionen för att förhindra folkmord. De ansvariga för Storbritanniens kärnvapen är de som borde ställas inför rätta. Massförstörelsevapen är vansinne oavsett vilket land som har makten att avfyra dem.
Anna Sanne Göransson efter att ha kommit ut från arresten.

Bilder från Coulport kan ses på Ofogs Flickr.